Χάος... 12,4 δισ. ευρώ μέχρι τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού του 2011

Πήγαινε κάτω

Χάος... 12,4 δισ. ευρώ μέχρι τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού του 2011 Empty Χάος... 12,4 δισ. ευρώ μέχρι τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού του 2011

Δημοσίευση  Admin Την / Το Παρ Νοε 04, 2011 4:20 am

Τον Οκτώβριο τα έσοδα ανήλθαν στα 4,2 δισ., μειωμένα κατά 6,9% σε σχέση με πέρυσι

Των Προκοπη Xατζηνικολαου και Σωτηρη Nικα
Χάος... 12,4 δισ. ευρώ μέχρι τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού του 2011 Stoibes_euro-thumb-large

Σίγουρη θεωρείται πλέον η αποτυχία επίτευξης και του νέου στόχου του προϋπολογισμού για έσοδα ύψους 51,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Η κακή πορεία των εσόδων τον Οκτώβριο δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα πρέπει τους δύο τελευταίους μήνες να εισπράξει έσοδα 12,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα θα πρέπει να εισέρχεται στον κρατικό κορβανά ποσό ύψους 6,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο δεν έχει καταφέρει τουλάχιστον την τελευταία πενταετία να βάλει στα ταμεία του (καθαρά έσοδα) ποσό υψηλότερο από 5,5 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή μεγενθύνει τα προβλήματα των τελευταίων ημερών μετά την απόφαση των δανειστών μας να καθυστερήσουν την πίστωση της έκτης δόσης. Αυτό σημαίνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα δεν ενισχύονται όπως προβλεπόταν, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο πληρωμές που πρέπει να γίνουν εντός του τρέχοντος μηνός. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να περιορίσει τις επιστροφές φόρου τόσο στους φορολογούμενους όσο και στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο οι επιστροφές ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ έναντι 629 εκατ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία «ελεγχόμενη» στάση πληρωμών και επιστροφής φόρων, για να αντιμετωπίσει τρέχοντα προβλήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα τον Οκτώβριο ανήλθαν στα 4,2 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 6,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Στο δεκάμηνο τα καθαρά έσοδα έφθασαν τα 38,17 δισ. ευρώ έναντι 40,98 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010, δηλαδή μειωμένα κατά 4,4%. Η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στον τομέα των εσόδων σε σχέση με τον ετήσιο στόχο ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους που τα έσοδα του Οκτωβρίου ήταν μειωμένα έγκειται και στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά κυρίως στη μη πληρωμή της δεύτερης δόσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Οι έκτακτες εισφορές ήταν κανονικά να καταβληθούν μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη. Ωστόσο οι ημερομηνίες έχουν παραταθεί, με αποτέλεσμα τα σχετικά ποσά να πληρωθούν τον τρέχοντα μήνα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημανθεί ότι από τις αρχές του 2011 έχουν ληφθεί ιδιαίτερα επώδυνα για τους φορολογούμενους εισπρακτικά μέτρα, τα οποία, ωστόσο, δεν βοήθησαν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Και αυτό διότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν προχώρησε στην αναδιάταξη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η φοροδιαφυγή και κατά συνέπεια να γίνεται δυσκολότερη η συλλογή των φόρων. Με βάση τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού (σ. σ.: έχει αναθεωρηθεί δύο φορές ο στόχος των εσόδων) η «μαύρη τρύπα» ανέρχεται στα 5,2 δισ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό όχι μόνο μειώθηκε ο στόχος κατά 4 δισ. ευρώ (από 55,5 δισ. ευρώ στα 51,5 δισ. ευρώ) αλλά προκειμένου να επιτευχθεί και ο νέος μικρότερος στόχος έχουν ληφθεί σειρά σκληρών μέτρων τα οποία όπως φαίνεται δεν επαρκούν για να οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα στις εφορίες είναι η χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία παρατείνεται κατά ένα μήνα και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η κατάργηση των τμημάτων ελέγχου και δικαστικού. Και αυτό διότι οι εφορίες δεν είναι έτοιμες να λειτουργήσουν χωρίς τα ανωτέρω τμήματα. Σε διαφορετική περίπτωση, τα προβλήματα για τους φορολογούμενους θα ήταν δεκάδες και θα αναγκάζονταν να τρέχουν από τη μία εφορία στην άλλη για να συλλέξουν μία υπογραφή. Βέβαια, πιθανόν να υπάρξει και άλλη παράταση, δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν είναι ακόμα έτοιμα. Επίσης, στις 36 μεγάλες εφορίες της χώρας, που συγκεντρώνουν το 80% σχεδόν των φορολογικών εσόδων, έχει λήξει η θητεία των προϊσταμένων από τις 4 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, με τον νόμο 4002/2011 προβλέπεται ότι η τοποθέτηση και η επιλογή των προϊσταμένων θα γίνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Δηλαδή οι έφοροι που προΐστανται των εφοριών περιμένουν ή την ανανέωση της θητείας ή την αντικατάστασή τους. Αρκετοί από αυτούς, γνωρίζοντας ότι θα αντικατασταθούν, έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και αναμένουν τις εξελίξεις.
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 48
Ημερομηνία εγγραφής : 02/11/2011
Ηλικία : 41
Τόπος : Athens

https://all4all.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης