Οδικός χάρτης 10 σημείων για παραμονή στο ευρώ

Πήγαινε κάτω

Οδικός χάρτης 10 σημείων για παραμονή στο ευρώ Empty Οδικός χάρτης 10 σημείων για παραμονή στο ευρώ

Δημοσίευση  Admin Την / Το Παρ Νοε 04, 2011 4:22 am

Οδικός χάρτης 10 σημείων για παραμονή στο ευρώ 2011110305641_145731953_type11585

Τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα προκειμένου να διασφαλίσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και για να ληφθεί η 6η δόση και να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες της χώρας, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, χωρίς να το αναφέρει, έστειλε και σαφές μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η νέα κυβέρνηση που πιθανόν θα προκύψει θα πρέπει να δουλέψει σε ένα μέρος αυτού του «οδικού χάρτη». Μάλιστα προσδιόρισε ότι θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα που θα κυμανθεί περίπου στους 3 ? 3,5 μήνες, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν και απόλυτα οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών απαιτούνται δέκα βήματα ή πράγματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

1. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει όλα όσα πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να προσδιοριστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση.

2. Η Ελλάδα διατυπώνει την απόφασή της να μην προχωρήσει σε κανενός είδους δημοψήφισμα.

3. Να αναδειχθεί το κλίμα συναίνεσης σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα αξιοπιστίας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και να πεισθούν οι Ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι έκαναν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Όπως τόνισε μάλιστα ο υπουργός «έχει σημασία να συμφωνήσουμε επί της ουσίας. Και αυτή η συναίνεση δεν είναι μια συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ή μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι ένα ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα που πρέπει να εμπεδωθεί. Γιατί αλλιώς η χώρα δεν στέκεται, δεν πορεύεται, δεν αντέχει.

4. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το κλίμα οικονομικής και κυρίως χρηματοοικονομικής σταθερότητας και ασφάλειας. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως και πολλαπλά εγγυημένο και ασφαλές.

Και όταν εμείς μιλάμε για τραπεζικό σύστημα μιλάμε για καταθέτες και για την αναπτυξιακή λειτουργία των τραπεζών, υπέρ των επιχειρήσεων και υπέρ των νοικοκυριών». Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να σταλεί και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

5. Το πέμπτο σημείο σύμφωνα με τον υπουργό είναι η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. Να δοθεί όπως τόνισε «μέσα σε νέα πολιτικά συμφραζόμενα που έχουν δημιουργηθεί και με δεδομένο ότι αρχίζουν και οι διαβουλεύσεις, προκειμένου να έχουμε ένα κλίμα, βεβαίως και μια κυβέρνηση αντάξια των περιστάσεων».

Και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να έρθουν και άλλοι, να σηκώσουμε μαζί αυτό το βάρος. Να μοιραστούμε, όπως αναλογεί εθνικά, αυτό το βάρος».

6. Σε κλίμα συναίνεσης, αξιοπιστίας, σταθερότητας, να οδηγηθούμε, όπως τόνισε ο υπουργός, το ταχύτερο δυνατό και πάντως πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των ταμειακών αναγκών της χώρας, στην εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ του αρχικού δανείου των 110 δισ. ευρώ απολύτως αναγκαία για την πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας.

7. Πρέπει να αρχίσουν, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αμέσως, τώρα, αύριο ει δυνατόν, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για την οριστική διαμόρφωση του νέου προγράμματος, για τη διαμόρφωση του σχεδίου της νέας δανειακής σύμβασης.

Η δανειακή σύμβαση αφορά το πρώτο σκέλος του νέου προγράμματος, τη συμμετοχή του επίσημου τομέα με άλλα 130 δισ. Δίπλα στα 110 παλιά. Αυτή η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να πάει στη Βουλή και να υπερψηφιστεί, και όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «τώρα πια που υπάρχουν οι δυνατότητες και οι ενδείξεις της συναίνεσης, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών».

8. Πρέπει να διαμορφωθούν από την Ελλάδα και με τη στήριξη των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών που συγκροτούν την ομάδα διαπραγμάτευσης, το νομικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο για το νέο μοντέλο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους και στη βιωσιμότητά του. Στο νέο PSI. Χρειάζεται και εκεί νομικό πλαίσιο, όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «χρειάζεται αποφασιστικότητα, για να εκτελεστεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να πετύχουμε πλήρη συμμετοχή, 100%, των κατόχων ελληνικών ομολόγων, να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ., δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

9. Πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες. Οι διαδικασίες που αφορούν το νέο πρόγραμμα, λέει η απόφαση, πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2011. Οι διαδικασίες που αφορούν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2012.

10. Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «αυτό το πακέτο -και φτάνω στο δέκατο και τελευταίο βήμα- πρέπει να κριθεί από τον ελληνικό λαό γιατί μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε μια νέα τροχιά και να δώσει ξανά στους Έλληνες το δικαίωμα, που δυστυχώς νιώθουν ότι έχουν χάσει, να ελπίζουν, να προσδοκούν, να βλέπουν ξανά ένα φως, μια προοπτική».
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 48
Ημερομηνία εγγραφής : 02/11/2011
Ηλικία : 41
Τόπος : Athens

https://all4all.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης